Μικρά Ιστορικά της ημέρας 2

Το Νοέμβριο του 1960, στη βαριά σκιά της υπόθεσης Μέρτεν αλλά και του σκανδάλου της Πεσινέ, μια αντιπολιτευτική εφημερίδα του Ηρακλείου καταγγέλλει την οικογένεια του πολιτικού της ΕΡΕ και υφυπουργού Οικισμού Εμμανουήλ Κεφαλογιάννη, θείος του συνονόματου σημερινού βουλευτή της ΝΔ, πως στο κτήμα του καλλιεργεί χασίς, έχει στήσει παράνομες ρουλέτες, αγοράζει κτήματα σε εξευτελιστικές τιμές, εντοπίζονται πολεοδομικές παραβάσεις σε ακίνητά τους ενώ το υπουργείο Πρόνοιας μισθώνει το ακίνητο της αδελφής του υφυπουργού σε υπερβολικά υψηλή τιμή.

Οι αποκαλύψεις λαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις στη Βουλή. Η κυβέρνηση απορρίπτει τα αιτήματα της αντιπολίτευσης (μεταξύ αυτών και ο Ηλίας Ηλιού) για την παραίτησή του ώστε να διερευνηθεί δικαστικά η υπόθεση. Στο Ηράκλειο έχει εξαπολυθεί εκστρατεία τρομοκράτησης, ο διοικητής της εκεί Ασφάλειας είναι γαμπρός του υφυπουργού και στη δίκη των υπόλοιπων μελών της οικογενείας Κεφαλογιάννη οι μάρτυρες ξυλοκοπούνται.

Αλλά η ηθική δικαίωση θα έρθει με άλλον τρόπο. ο βουλευτής της ΕΔΑ Ηλίας Μπρεδήμας καταθέτει ερώτηση στη Βουλή για το αν η επαγγελματική ιδιότητα του Κεφαλογιάννη ως δικηγόρου, όπως αναγράφεται στον τηλεφωνικό κατάλογο, είναι αληθινή.

Ο Καραμανλής καλεί τον υφυπουργό του και τον ρωτά πως έχει η κατάσταση. Ο Κεφαλογιάννης παραδέχεται πως δεν είναι δικηγόρος και τότε υποχρεώνεται σε παραίτηση.

Πηγές

Σπύρος Λιναρδάτος, Από τον Εμφύλιο στη Χούντα, 3ος τόμος της έκδοσης του Βήματος, σελ 310-311

Μαρξιστικό Δελτίο, Φύλλο 7, Νοέμβρης 1960

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s