Τι είναι το Τυφλό Σημείο;

Η Λαπούτα, μετά την παρθενική εμφάνισή της τον Οκτώβριο του 2005, έκανε τον κύκλο της και θα αράξει σε ασφαλές σημείο εδώ όπου θα υπάρχει μόνο ως αρχείο. Κάποια παλιά ποστ θα ανατυπωθούν κι εδώ με κάποια νέα επεξεργασία.

Ο βασικός λόγος που έκανα αυτή την αλλαγή είναι ότι τώρα αποκτώ μια πιο ξεκάθαρη άποψη για τη θεματική που θα ακολουθώ από δω και μπρος σε ένα καινούριο ιστολόγιο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έκρηξη των social media, κυρίως στη χρήση του Facebook ως βελτίωση των παλιότερων αλληλεπιδράσεων μέσα από τα σχόλια του ιστολογίου. Είναι φανερό πως αυτό το γεγονός συμβαίνει και σε πολλά άλλα ιστολόγια καθώς οι ιδιοκτήτες τους άρχισαν να συμμετέχουν ολοένα και περισότερο ενεργά στα social media, κάποιες φορές με μεγαλύτερη επιτυχία απ’ όσο πριν στον περιορισμένο βαθμό αλληλεπίδρασης που προσφέρει ο σχολιασμός στα ιστολόγια.

Παρατήρησα πως τώρα συχνά στο Facebook έχω καλύτερη ανταλλαγή απόψεων για επίκαιρα ζητήματα που χρειάζονται λίγες γραμμές να διατυπωθούν. Έτσι κι αλλιώς δεν χάθηκα από πολλούς αναγνώστες της Λαπούτας, τους οποίους και βρήκα στο Facebook, όπου εκεί πλέον συζητάμε ισότιμα κι όχι από την έδρα ενός ποστ. Και συμφωνώντας και διαφωνώντας. Αυτό ευνόησε και τη διαχείριση των πληροφοριών με αποτέλεσμα ένας ωκεανός δεδομένων να κατακλύζει τους Τοίχους και να λαμβάνω πολλές χρήσιμες απόψεις και συμπεράσματα.

Οπότε αναρωτήθηκα πόσο νόημα είχε να συνεχίσω τη Λαπούτα. Όμως κάποια θέματα δεν γινόταν να τα αφήσω αλλά χρειαζόντουσαν και την ιστολογική μορφή για να διατυπωθούν. Και σε συνδυασμό με το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον μου για ιστορικά και κοινωνικά θέματα – μέσα σε ένα σχεδόν χρόνο γέμισα μια ολόκληρη βιβλιοθήκη Billy, χωρίς να παραλείπω ιδιαίτερα τη λογοτεχνία συνεχίζω ακάθεκτος – αποφάσισα τη νέα μορφή σαν Τυφλό Σημείο.

Γιατί όμως Τυφλό Σημείο – και punctum caecum στα λατινικά για το λινκ – το όνομα του νέου ιστολογίου;

Σύμφωνα με τη Wikipedia:

Το τυφλό σημείο, γνωστό και σαν σκότωμα, είναι ένα κενό στο οπτικό πεδίο. Αυτό που συνήθως αναφέρεται σαν το τυφλό σημείο είναι το τμήμα εκείνο του οπτικού πεδίου που αντιστοιχεί στην απουσία φωτοευαίσθητων κυττάρων στον οπτικό δίσκο του αμφιβληστροειδούς, στο σημείο όπου το οπτικό νεύρο τον διαπερνά. Αφού στον οπτικό δίσκο δεν υπάρχουν φωτοευαίσθητα κύτταρα, το φως που πέφτει εκεί δεν δημιουργεί νευρικούς παλμούς στο οπτικό νεύρο κι έτσι δημιουργείται ένα κενό στο οπτικό πεδίο. Ο εγκέφαλος συμπληρώνει αυτό το κενό με στοιχεία από τη γύρω περιοχή και πληροφορίες από το άλλο μάτι, κι έτσι το τυφλό σημείο δεν γίνεται αντιληπτό σε κανονικές συνθήκες.

Αυτή είναι μια περιγραφή που ταιριάζει στον τρόπο που θα παρουσιάζω τα θέματα στο καινούριο μου ιστολόγιο. Γιατί ουδείς έχει το αλάνθαστο, πάντα θα έχει την ανάγκη να καλύψει τα κενά και θα αναγκάζεται να τα συμπληρώνει με τον παραπάνω τρόπο για να βρει τουλάχιστον τις πιο ικανοποιητικές απαντήσεις, ακόμα κι αν γίνεται με αυθαίρετο τρόπο. Το Τυφλό Σημείο θα προσανατολίζεται κυρίως στην πολιτική και κοινωνική κριτική σε συνδυασμό με τα ιστορικά θέματα. Ήδη έχω σχηματίσει τους βασικούς άξονες και δρομολόγησα γραπτά που ενημερώνονται ανάλογα μέχρι να πάρουν την οδό της δημοσίευσης. Παράλληλα δουλεύω ένα μεγάλο πρότζεκτ με τη συνεργασία μιας φίλης, ένα ιστορικό βοήθημα που θα το βρείτε πολύ ενδιαφέρον καθώς είναι άμεσα επίκαιρο και συμβαδίζει με τη βαθιά κρίση που ζούμε τώρα.

Γενικά, η ανάγκη να φτιάξω καινούριο ιστολόγιο ξεκίνησε από ψυχολογική βάση. Να αναζητήσω καινούρια ερεθίσματα και να επεκτείνω τις γνώσεις μου. Γιατί, συχνά, η περιέργεια αλλά και η αγανάκτηση είναι οι μητέρες της γνώσης και της εμπειρίας.

Advertisements

One thought on “Τι είναι το Τυφλό Σημείο;

 1. Καλοτάξειδο το blog…

  Δεν ήξερα όμως, ότι το τυφλό σημειο το έχουμε μόνο εμείς τα θηλαστικά, αλλά δεν το έχουν τα κεφαλόποδα, δηλαδή τα χταπόδια, τα καλαμάρια και άλλα… μαλάκια.
  άρα, η Kochtopus (=Koch Industries)! 🙂
  και το Vampire Squid (=Goldman Sachs) 🙂

  (οι ελάχιστοι αδαείς -γιατί εσύ τα ξέρεις- μπορούν να τα γκουγκλίσουν ενημερωτικά).

  Αραγε τα μαλάκια θα νικήσουν τους ανθρώπους?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s