Μικρά ιστορικά της ημέρας 5

Αναφερθήκαμε προηγουμένως στον Πωλ Πόρτερ, τον απεσταλμένο του Τρούμαν στην Ελλάδα κατά περίοδο του Εμφύλιου που είχε σαν αποστολή, μαζί με την ομάδα του, να καταγράψει την μεταπολεμική οικονομική πραγματικότητα. Στο ημερολόγιο του ανακαλύπτουμε αυτή την καταγραφή:

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 1947

Ο Leet συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση διευθύνοντας δραστηριότητες στον τομέα της πρόνοιας. Κατά τη γνώμη του, το υπουργείο Πρόνοιας, με την αμερικανική συνδρομή, έχει στήσει ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό πλαίσιο εργασίας. Τα σχόλια του τύπου αφήνουν αιχμές περί της συνηθισμένης πολιτικάντικης χειραγώγησης αφού μια εφημερίδα σήμερα κατήγγειλε την κυβέρνηση για την απόλυση 75 εργαζομένων στον Πειραιά και την πρόσληψη 80 δικών της οπαδών στη θέσης τους. Η συγκεκριμένη εφημερίδα, μάλιστα, συνήθως τηρεί φιλοκυβερνητική θέση. Οι Έλληνες αυτή την πρακτική ονομάζουν «ρουσφέτι».

Σήμερα συνέβη και κάτι διασκεδαστικό, όταν η αριστερών πεποιθήσεων εφημερίδα Ελευθερία δημοσίευσε το υποτιθέμενο ημερολόγιο ενός μέλους της Αποστολής. Προφανώς, επρόκειτο περί μυθεύματος και, κατά παράκληση της πρεσβείας, διέψευσα την αυθεντικότητά του. Αυτή η δημοσίευση είχε σκοπό να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Τσαλδάρη και αναρωτιέμαι πόσο ασυνείδητοι είναι οι πολιτικοί αρθρογράφοι, οι οποίοι τόσο αναίσχυντα και ελαφρά τη καρδία σοφίζονται τέτοια κατασκευάσματα.

Το άρθρο βρέθηκε στο αρχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και πράγματι είναι κραυγαλέα πλαστό το αναφερόμενο ημερολόγιο. Θα το βρείτε εδώ.

Με μια γρήγορη ματιά στα φύλλα της εφημερίδας εκείνης της περιόδου είναι εμφανές πως ο χαρακτηρισμός “αριστερή” από τον Πόρτερ είναι τουλάχιστον ειρωνικός.  Εξάλλου, η εφημερίδα του Πάνου Β. Κόκκα είναι αυτή που στήριξε την κυβέρνηση των αποστατών το 1965.

Από την άλλη, απορεί κανείς σε ποια “φιλοκυβερνητική” εφημερίδα αναφέρεται ο Πόρτερ στην πρώτη παράγραφο. Πιθανότατα πρόκειται για το Βήμα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s