Ιός Γιοσμά, όπως λέμε ιός Πλεύρη

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα πολυαναμενόμενα ψηφοδέλτια του ΛάΟΣ, την επέτειο της γέννησης του Αδόλφου Χίτλερ. Αύριο θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής, την επέτειο των συνταγματαρχών. Κάτι που πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις για το πως τα δύο αυτά κόμματα έκαναν λάθος συνεννόηση και μπέρδεψαν τις επετείους που τους αντιπροσώπευαν κατάλληλα. Ας είναι.

Πιστό στην παράδοσή του το ΛάΟΣ να εξαγνίζει ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ υπόπτου προελεύσεως υποψήφιους βουλευτές, με ψηφίδες ευφρόσυνης δημοκρατικοσύνης, αντιλαμβανόμαστε ανάμεσα στα ονόματα μια πολύ χαρακτηριστική υποψηφιότητα στην περιφέρεια της Α’ Θεσσαλονίκης:

ΓΙΟΣΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ

Αν το δούμε σαν μαθηματική εξίσωση, διαγράφουμε τον Αλέξανδρο και παραγοντοποιούμε τα άλλα δύο στοιχεία που μένουν υψώνοντας τα στη δύναμη της γερμανικής ευγενείας. Κι έχουμε:

ΞΕΝΟΦΩΝ “φον” ΓΙΟΣΜΑΣ.

Ο Αλέξανδρος Γιοσμάς είναι ο γιος του Ξενοφώντα Γιοσμά. Ο πατήρ άμεσα εμπλεκόμενος στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο χαϊδεμένος του παρακράτους της Δεξιάς και του Παλατιού, προφανώς και της CIA. Αυτός που αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο τη θρυλούμενη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή “ποιος επιτέλους κυβερνάει αυτό τον τόπο” μετά την Φρειδερίκη.

Αυτός ο πατήρ που συμμετείχε στην διαβόητη “κυβέρνηση της Βιέννης” παρέα με τους άλλους διάσημους δοσίλογους της Κατοχής, από τον Λογοθετόπουλο μέχρι τον Πούλο.

Διαβάζουμε στο βιβλίο του Στράτου Δορδανά, η Γερμανική Στολή στη Ναφθαλίνη, σελ 395-396, πως ο “ιός” Γιοσμάς είχε μια ιδιαίτερα χαρακτηριστική παρουσία σαν υποψήφιος του νομού Ροδόπης στις εκλογές του 2007. Κατάφερε να αποσπάσει μόλις 117 ψήφους, τρίτος από τους συνολικά πέντε υποψήφιους και έτσι δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Σήμερα όμως αναβαθμίστηκε σαν υποψήφιος σε μια πολύ κρίσιμη περιφέρεια, την περιφέρεια όπου έδρασε ο πατέρας του και καθόρισε με το σημαντικότερο τρόπο ένα κορυφαίο κεφάλαιο από την μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας ανάμεσα στα προεόρτια της Χούντας.

Ίσως τεθεί το θέμα πως η “οικογενειακή ευθύνη” δεν έχει θέση στη σύγχρονη εποχή. Αλλά αν το καλοσκεφτούμε, αυτή η ευθύνη έχει άμεση συνάρτηση με την ανατροφή, είτε η ιδεολογία ανήκει στη δεξιά είτε στην αριστερά. Το ζήτημα δεν είναι η κληρονομικότητα της ιδεολογίας αλλά η κληρονομικότητα του μίσους και του διχασμού που εκφράζεται σε σημερινές (αλλά όσο και διαχρονικές) απαιτήσεις για εθνοκαθάρσεις ιδεολογιών και κοινωνιών.

Κι αυτό το τελευταίο το εκτελεί άψογα το ΛάΟΣ με μεγάλη συνέπεια και ακρίβεια. Και του δίνουμε τα συγχαρητήρια για το πως καπηλεύτηκε, διαστρέβλωσε και υποβάθμισε τον όρο του “πατριωτισμού” με τόση ένταση και παρρησία, που ουσιαστικά υποβοήθησε κι αυτό τη θεαματική δημοσκοπική άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Διότι, στην τελική, ας έχουμε υπόψη πως ο αληθινός πατριώτης είναι αυτός που δεν μισεί τον άλλον και σέβεται την αλήθεια.

ΥΓ. Το βιογραφικό του εν λόγω “ιού” καταχωρεί:
Γιοσμάς Αλέξανδρος, Ζωγράφος – Κατασκευαστής Σκηνικών.
Για τα “σκηνικά”, ουδέν περαιτέρω σχόλιο…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s